Raseinfo

Om rasen

Rasens historie, bakgrunn og utvikling

Historien til denne vakre rasen er ikke så lett å fastsette. Man anslår at de ble holdt som selskapshunder for adelsdamer, rotte/musejegere og levende ringeklokker/innbruddsalarmer i de russiske hoffene. Når den russiske revolusjonen i 1905 brøt ut ble både adelsfolket og hundene henrettet. Det var da få hunder igjen etter dette, men man begynte å sakte men sikkert å bygge opp bestanden igjen. Frem til 1958 fantes bare en korthåret variant av det man da kalte moskva dvergterrier. Dette året ble Chiki født, det første langhårede individet, som da ble opphavet til den nå langhårede varianten.

I 1966 kom den første rasestandarden ut og i 1988 kom en ny versjon ut med begge hårlag inkludert. Navnet ble etterhvert endret til Russisk Toy Terrier. I 2006 ble den nyeste rasestandarden skrevet og rasen ble tatt opp i FCI med prøvegodkjennelse. «Terrier» ble tatt vekk og Russisk Toy ble plassert i rasegruppe 9, selskapshunder. En slik prøvegodkjennelse varer i 10 år. En ny oppdatert rasestandard er nå oversendt FCI og vi venter spent på rasens endelige godkjennelse i FCI, som vi håper blir rundt årsskiftet.

Russisk Toy er en liten, elegant og spenstig hund med et energisk temperament. De skal være aktiv og munter, hverken feig eller aggressiv. De er kvadratisk bygd med lange ben og fin benstamme. Ørene er karakteristisk store, høyt ansatt og stående. Rasen skal være 20-28cm i mankehøyde og veie 1-3kg. Fargene er svart, brun og blå med tantegninger, å rød i alle nyanser med eller uten svarte/brune hårspisser. De kommer i to hårlagsvarianter, korthåret og langhåret. Langhårede skal ha lange frynser på ørene, halen og bena, de korthårede skal ha tett, glatt pels.

Pels og fargevarianter

Russisk Toy – fargene er svart, brun, blå og Lilac med tantegninger, å rød i alle nyanser med eller uten svarte/brune hårspisser.

De kommer i to hårlagsvarianter, korthåret og langhåret. Langhårede skal ha lange frynser på ørene, halen og bena, de korthårede skal ha tett, glatt pels.

Bruksegenskaper/ aktiviteter

Rasen egner seg utmerket som familiehunder. Selv om de krever litt aktivisering, tåler de fint noen late dager i sofakroken sammen med deg. De er flotte hunder å bruke til forskjellige hundesporter, fjellturer og trikstrening. De er raske, smidige, spenstige og lettlærte små hunder som elsker å jobbe sammen med sin eier. Utstilling, Agility, lydighet, rally, freestyle, spor, ja her er det bare fantasien som setter grenser. De er svært sosiale dyr, så det anbefales å ha to om man må la de være alene en arbeidsdag. Det klarer de stort sett fint om man er flinke til å aktivisere dem når man kommer hjem.

Interessert i rasen?

Dette er sosiale og kontaktsøkende hunder, både mot mennesker og dyr. De er store personligheter som gir mye kjærlighet til sin familie. De elsker å kose og ligger svært gjerne i armkroken eller under dynen sammen med deg. Med sin spenstige kropp og sitt kvikke sinn, passer de godt for deg som er aktiv. De tar seg svært godt frem i ulendt terreng og er ganske utholdne. De krever ikke lange turer hver dag, men setter stor pris på en aktiv livsstil.

Rasen er svært lærevillig å gøy og trene med. Alltid ivrig etter å gjøre som du ønsker. De er tydelige i sitt kroppsspråk og omgåes lett andre hunder. De skal ikke være redde eller nervøse, men det vil kreve god sosialisering og riktig miljøtrening å få en trygg og selvsikker hund. De skal være aktiv, spontan, kontaktsøkende og like å være i bevegelse.

Det positive med rasens størrelse er at de er lett å ta med seg overalt, samt at det er lett å få «barnevakt» om den ikke kan være med. De passer ikke bra som veskehund. Det er mye hund i rasen og de krever å bli behandlet som en. De krever ikke lange daglige turer, men sier absolutt ikke nei takk til det. For de som ønsker seg en liten, aktiv, herlig hund med stor personlighet kan vi varmt anbefale Russisk Toy.

De fleste som har denne rasen sier det samme:
De er som Smash, det er ikke nok med bare én!

Ta gjerne kontakt med oss for mer info 🙂